”Enorm bredd på utbildningen”
– säger andraårsstudenten Jimmy

Jimmy går andra året på utbildningen Optimering av Hållbara Energisystem på EEoT och har precis startat sin andra och sista LIA-period. I juni tar han examen och ser framför sig ett yrkesliv inom fastighetsbranschen.

Här svarar Jimmy på frågor om utbildningen och ger en inblick i både utbildningens innehåll och senare karriärmöjligheter.

  • Varför valde du att läsa Optimering av Hållbara Energisystem?

    Jag hade under en tid varit sugen på att testa något nytt, men det var inte förrän jag gjorde illa ryggen som jag på riktigt började se mig om. Jag kollade på flera utbildningar men fastnade allra mest för den här. Den tilltalade mig för att det känns som en framtidsbransch, man kommer in ganska tidigt i en snabbt utvecklande bransch med goda utvecklingsmöjligheter.

  • Är det någon speciell del av utbildningen som stuckit ut?

    Det har inte varit någon speciell kurs som stuckit ut, snarare har jag tänkt i varje kurs att ”det här skulle jag kunna jobba med”. För mig visar det på en enorm bredd inom utbildningen.

  • Berätta om dina LIA-perioder.

    Jag gjorde min första LIA hos Riksbyggen på deras energiavdelning. Där fick jag en handledare som är extremt kunnig inom sitt område. Jag fick vara med på möten med energiingenjörer runt om i landet vilket var väldigt lärorikt. Utöver det behövde jag sätta mig in i olika program och lära mig kolla på föreningars förbrukningar (el, vatten, fjärrvärme) för att se vad som behövdes ses över. Jag var även med på projekteringar för solceller och elbilsladdning, och mer därtill. Jag kan varmt rekommendera att göra en LIA på Riksbyggen.

    Under min nuvarande LIA, som jag precis börjat på, är jag på Aktea Energy som energikonsult. Hittills har jag börjat sätta mig in i energiberäkningsprogram där man bygger upp och räknar på olika byggnaders energiprestanda. Jag har även varit med och kollat på energideklarationer.

  • Hur ser dina framtidsplaner ut?

    Min yrkesmässiga framtid ligger sannolikt inom fastighetsdelen, just för att det känns som ett område där man får möjlighet att använda sig av i stort sett hela bredden av utbildningen, såsom solceller, batterilagring, elbilsladdning, effektivisering, och AI för att nämna några delar.

    Bredden och potentialen är enorm!

Vill du komma i kontakt med Jimmy
eller någon annan av våra studerande?
Skicka ett mail till kontakt@eeot.se