Yrkeshögskolan EEoT erbjuder ett begränsat antal platser på kursen Smarta hus / smarta hem. Kursen är en del av den tvååriga utbildningen Optimering av Hållbara Energisystem. Kursdeltagarna läser kursen tillsammans med studerande på utbildningen.
Varför studera kursen Smarta hus / Smarta hem?
I ett smart hus kan man med telefonen eller datorn vara i direktkontakt med husets alla enheter och kontrollera och styra huset på otaliga sätt. Kanske vill man hålla koll på energiförbrukningen och reglera temperaturen? Eller schemalägga och automatisera lampor, markiser eller larmet? Idag finns utrustningen som ser till att fastigheten / hemmet kan allt det här.
KNX är en världsomfattande standard för hem- och fastighetskontroll. KNX kan integrera el-funktionerna i fastigheten till ett system som samordnas till ett ”smart hus”. Det här är en välanvänd plattform, eftersom det är en öppen standard som gör det möjligt för olika elektriska komponenter i fastigheten att kommunicera. Man kan koppla ihop värme, ventilation, belysning och energimätning från många olika tillverkare.
Det finns många smarta och energibesparande lösningar för kommersiella fastigheter och industrin. Exempelvis kan det vara effektivt för företag att koppla ihop säkerhets- och passersystemet till en rad olika funktioner som aktiveras när någon går genom entrén. I samlingssalar och konferensrum kan man exempelvis med en knapptryckning starta skärmar, dämpa och släcka belysningen, dra för persiennerna och sätta igång surround-systemet. Med hjälp av rörelse- och närvarodetektorer kan klimat, luft och maskiner regleras.
Kursmål
- Syfte och mål med kursen Smarta hus / Smarta hem är att ge kännedom om olika styrsystem och dess grundläggande programmering för säkerhet, belysning och klimat, samt att få förståelse för projektering inom verksamhetsområdet smarta hus och hem.
- Du får grundläggande kunskaper i KNX programmering och ytterligare styrsystem exempelvis Casambi och Plejd.
- Kursen ger också kunskaper i vilka regelverk och lagkrav på installation av kameraövervakningssystem och styrsystem som gäller.
För vem passar kursen?
Kursen är för dig som har förkunskaper inom elinstallation och elektronik och vill vidareutvecklas.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet. Du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. eller
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1. eller
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. eller
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Fakta
- Kursen är en del av den tvååriga utbildningen Optimering av Hållbara Energisystem. Du som deltagare kommer att läsa den tillsammans med studerande på utbildningen.
- Kursen är avgiftsfri, men du bekostar eventuell litteratur på egen hand.
- Kursen sker som hybridundervisning två dagar i veckan med möjlighet till deltagande på plats i klassrum i Sköndal, men också på distans via skolans online utbildningsplattform.
- Efter avslutad och godkänd kurs erhåller du kursintyg och yrkeshögskolepoäng.