KURS E-mobility,
el- och hybridbilsladdning

Längd: 6 v
Kursdatum: 2023.09.04 – 2023.10.15
30 Yhp
Kursintyg
2 dgr/v på plats eller distans
CSN berättigad
Illustration till kursen E-mobility, el- och hybridbildladdning (2023 september-oktober) som anordnas av Yrkeshögskolan EEoT. Bilden är skapad av Midjourney.

Yrkeshögskolan EEoT erbjuder ett begränsat antal platser på kursen E-mobility, el- och hybridbilsladdning. Kursen är en del av den tvååriga utbildningen Optimering av Hållbara Energisystem. Kursdeltagarna läser kursen tillsammans med studerande på utbildningen.

Varför studera kursen E-mobility, el- och hybridbilsladdning?

Är du intresserad av den senaste tekniken och vill vara en del av en växande bransch samtidigt som du bidrar till ökad hållbarhet? Då kan en grundkurs inom e-mobility och laddinfrastruktur vara precis vad du behöver för att ta din karriär till nästa nivå.

E-mobility och hybridbilsladdning är två av de snabbast växande områdena inom bilindustrin. Med den ökande efterfrågan på mer hållbara och miljövänliga transportsätt är det tydligt att framtidens bilar kommer att vara elektriska eller hybrid.

En grundkurs inom e-mobility och laddinfrastruktur ger dig den kunskap och de färdigheter som behövs för att förstå den senaste tekniken och utvecklingen inom området. Du kommer att lära dig om allt från laddteknik och batterier till förnybar energi och hållbarhet. Genom att lära dig om e-mobility och laddinfrastruktur kommer du att vara väl rustad för att ta dig an nya utmaningar inom branscherna el, energi, teknik samt fastighet.

Om du vill vara en del av en spännande och växande bransch och samtidigt göra en verklig skillnad för miljön och utformandet av framtidens infrastruktur, så är en utbildning inom e-mobility och hybridbilsladdning en ovärderlig konkurrensfördel på dagens arbetsmarknad.

Kursmål

Kursens syfte och mål är att du som studerande ska få kunskaper, färdigheter och kompetens om:

 • El- och hybridbilar; deras konstruktion, funktion och laddning.
 • Hur anslutnings- och laddningsmetoder varierar beroende på biltyp och batteristorlek; samt kunskap om att styra laddningen till olika bilar och system för att undvika överbelastning av fastighetens elsystem.
 • Ha kunskaper om olika leverantörers lösningar för styrning av laddningen.
 • Kostnadseffektiv laddning och marknaden för laddningstjänster.
 • Att skapa en laddmiljö som uppfyller kundens önskemål och behov.
 • Känna till de stora tillverkarna på marknaden och tillika hur deras produkter används på ett kostnadseffektivt och miljömässigt hållbart vis.
 • Hålla sig uppdaterad med teknisk utveckling och följa regeländringar från myndigheter och organisationer.

För vem passar kursen?

Kursen är för dig som har förkunskaper inom el- och energi. Du kanske har en tidigare, äldre utbildning inom el- eller fordon som du vill uppdatera, eller så är du verksam inom branschen idag och vill se till att du är uppdaterad med den senaste kunskapen inom denna bransch där utvecklingstempot är högt.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet. Du uppfyller något av följande:

 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. eller
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1. eller
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. eller
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Fakta

 • Kursen är en del av den tvååriga utbildningen Optimering av Hållbara Energisystem. Du som deltagare kommer att läsa den tillsammans med studerande på utbildningen.
 • Kursen är avgiftsfri, men du bekostar eventuell litteratur på egen hand.
 • Kursen sker som hybridundervisning två dagar i veckan med möjlighet till deltagande på plats i klassrum i Sköndal, men också på distans via skolans online utbildningsplattform.
 • Kursen är CSN berättigad.
 • Efter avslutad och godkänd kurs erhåller du kursintyg och yrkeshögskolepoäng.
© EEoT