Reell Kompetens syftar till all den kompetens någon har oavsett hur och var den utvecklats. Om du vill ansöka till en yrkeshögskoleutbildning och du saknar gymnasiekompetens enligt behörighetskraven, har du rätt att ansöka för bedömning av din Reell Kompetens. De uppgifter som du anger i din ansökan fungerar som dokumentation och underlag för validering som består av stegen kompetenskartläggning och kompetensbedömning.
Kartläggning av Reell Kompetens handlar om att synliggöra erfarenhet och kompetens från såväl utbildningar, yrkesliv, fritid och eventuellt föreningsliv. Den använder sig av en utforskande metodik och kräver därför mer detaljerade beskrivningar av respektive kompetens. Till exempel räcker det inte att ange företagsnamn och yrkestitel när man refererar till ett arbete. Det behövs beskrivning av arbetsuppgifterna och hur de bidrog till att utveckla yrkeskunnande. Kartläggningen tar också hänsyn till fritidsintressen, där man kan ha skaffat sig kompetens som kan tillgodoräknas i utbildningen.
Kompetensbedömning i sin tur görs mot i förväg uppställda krav, i detta fall utbildningens behörighetskrav. De är vägledande för kompetenser som är nödvändiga för att kunna tillgodogöra sig utbildningen och nå dess mål.
Kartläggningen kan alltså ta tid, både för dig och för de som gör bedömningen. Det kan ibland vara svårt för dig att komma ihåg allt du har gjort eller alla viktiga detaljer i sammanhanget. EEoT erbjuder vägledningssamtal för att hjälpa dig att komma igång med dokumentationen. Skriv allt du anser har betydelse. Bifoga kopior på betyg, intyg/bevis från kurser, licenser, certifikat, arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg etc. Efter att du har skickat in underlag till oss, kommer vi vid behov skicka dig följdfrågor. De syftar till att lyfta fram kompetens som du kanske inte själv har tänkt på.
I formuläret kommer du att kunna bifoga dokumentation. Du kan ladda upp följande filformat: pdf, jpg, png. Word och Excel dokument (doc, docx, xlsx) är inte tillåtna.
Du kan skanna dina dokument eller ta foto på dem. Bilderna ska vara tydliga med läsbar text. Det är också viktigt att du namnger dina filer enligt följande mönster (använd inte å,ä,ö): "dinainitialer_typavdokumentation_kortbeskrivning". Exempel: Hans Svensson ska ladda upp sitt körkort som ett foto. Filnamnet ska vara: HS_certifikat_korkort.jpg. Han ska också ladda upp ett arbetsintyg, som han skannade till pdf format. Filnamnet ska vara HS_arbetsintyg_ForetagetAB.pdf.